Milion za brak OC? Nowy raport Punkta

5 milionów euro odszkodowania muszą z własnej kieszeni zapłacić właściciele małej rodzinnej firmy ze Szczecina tylko dlatego, że nie ubezpieczyli samochodów należących do spółki. To skutki wypadku, do którego doszło w Niemczech.

W Polsce rekordowe odszkodowanie 1,5 mln zł ma z kolei do spłacenia kierowca ciężarówki, który jadąc bez OC, spowodował na autostradzie wypadek z ofiarami śmiertelnymi.

Dowiedz się, co grozi za jazdę bez obowiązkowego ubezpieczenia z najnowszego raportu Punkta. Kto powinien ubezpieczyć pojazd? Poznaj portret statystycznego właściciela samochodu, który postanowił oszczędzić na ubezpieczeniu.

Milion za brak OC? Nowy raport Punkta

Zespół Punkta sprawdził też, jak wygląda problem w innych krajach Europy. Polska z 250 tysiącami nieubezpieczonych pojazdów znajduje się w środku stawki. Są kraje, w których takie samochody są złomowane, a na bieżąco aktualizowane bazy aut zarejestrowanych i ubezpieczonych pozwalają szybko karać lekkomyślnych właścicieli.

O tym, że problem dotyka wszystkich płacących składki – kwota 200 tysięcy złotych, wypłacona ofierze wypadku, pochłania w całości roczne składki 450 ubezpieczonych kierowców – przeczytasz w raporcie Punkta.